Appels - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Appels

De Columns > Geneeskrachtige middelen
Drie columns over kruiden.
Van alles wat, maar wel leuk om te lezen

Dit is de eerste van deze serie
 no 2
Kruiden 1  BrandnetelsKruiden 3  Keukenkruiden


Over appels, uien en mosterd cholesterol, afvalstoffen en pijn

In vroeger tijden, toen alle moderne geneesmiddelen nog niet bestonden en artsen alleen betaalbaar waren voor de aller rijkste, gebruikten de gewone mensen - meer dan nu - de middelen uit de natuur. Vandaag wil ik het eens hebben over de geneeskracht uit onze dagelijkse voeding.

Appels tegen Cholesterol

Appels zijn goed voor ons om dagelijks een portie vitamine C binnen te krijgen. Nu wil dat niet zeggen dat iedere appel evenveel vit.C bevat, daar kan nogal wat verschil in zitten. De groenteboer zou moeten kunnen vertellen welke appels het beste zijn, maar Golden Delicious en Summer Red zijn prima appels. Het is aan Karel de Grote te danken dat we tegenwoordig zoveel appelsoorten hebben. Hij zorgde er met heuse landbouwvoorschriften voor dat de monniken zich intensief met de fruitcultuur gingen bezighouden. Dit om scheurbuik, een gevreesde ziekte, te bestrijden.
In mijn praktijk gebruik ik twee recepten die zeer waardevol zijn voor mensen met diarree. Ten eerste adviseer ik altijd een eetlepel olijfolie te nemen, werkt prima bij diarree, en beschermt maag en darmen. Het tweede recept kunnen we maken van appels. We schillen de appel, verwijderen klokhuis en pitten en raspen de appel fijn. We nemen deze geraspte appel twee dagen lang, vijf maal daags in porties van 200-300 gram, met wat kaneel erover, in. Gedurende deze twee dagen niets anders eten en drinken. Het is het hoge pectinegehalte in appels, dat de darmwerking weer normaliseert.
Een goede manier om het cholesterolgehalte in het bloed te doen dalen is dagelijks een paar appels te eten. Het is goed om het cholesterolgehalte in het bloed laag te houden om bloedvaatvernauwing tegen ter gaan.
Gods geneesmiddelen

Een Duitse professor heeft eens, heel wetenschappelijk, oude kookboeken zorgvuldig op geneeskrachtige aanwijzingen bestudeerd. Het viel hem op dat bij bepaalde planten steeds maar weer over hun "Grote reinigende werking" gesproken werd. De professor besloot in plaats van het woord "reinigen" het woord "desinfecteren" te gebruiken. Hij zag tot zijn verrassing dat men reinigende kruiden vooral bij ziekten gebruiken, die door bacteriën veroorzaakt worden. En dan vooral bij ziektes als ontstekingen van urinewegen, van ademhalingsorganen, bij verkoudheid, griep, middenoorontsteking.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de scherpe stof uit Mierikswortel en Tuinkers, bacteriën kunnen doden. Deze beide kruiden kunnen we dus met recht "Penicilline uit de tuin" noemen. Zo is 20 gram Mierikswortel of Tuinkers al voldoende om niet alleen onze urine gedurende 10 tot 12 uur bacterie vrij te maken, maar daarbij ook kunstmatig toegevoerde bacteriën in hun groei te remmen. Prima middelen dus, zonder bijwerkingen die zeer goed kunnen helpen. Spijtig voor de chemische industrie, die zo graag middeltjes maakt waarop patent te krijgen is, om er veel aan te verdienen. Maar, het is toch zo als ik in een oud kruidenboek las: "Welk een dwaasheid is het om te denken dat God op de chemische industrieën gewacht zou hebben, alvorens geneesmiddelen aan zijn schepselen te geven".

Ui als geneesmiddel

Zoals bittere medicijnen vaak het beste zijn, zo zijn ook die dingen die een tikkeltje agressief smaken, zoals de rauwe ui bijzonder waardevol. Ze prikkelen niet alleen onze ogen, maar stimuleren ook de klieren in de maag enorm, zodat ze de eetlust verbeteren en de dikke darm beter laat werken. Daarbij verwijdert de ui ook ongewenste bacteriën en zelfs wormen uit maag en darmen. Zo kan buikpijn, druk op de maag en een opgeblazen gevoel snel verdwijnen. Zoals bekend veroorzaken veranderingen in onze spijsverteringsorganen allerlei klachten. Het zal u dan ook niet verwonderen dat rauwe ui, of het verse sap van een ui met een beetje melk en honing kunnen helpen bij kwalen die niets met maag en darmen te maken lijken te hebben. Dit drankje helpt heel goed bij hoofdpijn, prikkelbaarheid, slapeloosheid en een gevoel van druk op het hart.
In het najaar is een kuur om afvalstoffen kwijt te raken voor veel mensen heel nuttig. Hier geef ik u een recept voor zo'n reinigingskuur. Neem het sap van drie ons uien. Dit kan met een sapcentrifuge of de uien door een fijne zeef te wrijven. Hierdoor mengt men honderd gram honing en een halve liter witte wijn. Neem van dit mengsel twee tot drie weken lang een half tot een heel kopje per dag.

Mosterd tegen pijn

Bij een bekende dravertrainer waar ik regelmatig langs ga voor het behandelen van paarden, stond eens een draver met een zenuwpijn in de rug. Alles was al geprobeerd om het beest te helpen, niets hielp. Ik besloot de aangedane plek dik in de mosterd te zetten, en... de pijn verdween. Nu moet U niet denken dat we mosterd zomaar op een pijnplek bij ons zelf moet smeren, want mosterd kan de huid goed verbranden. Wel kan ik u hierbij een recept geven dat snel verlichting kan geven bij gewricht- en zenuwpijnen, kinkhoest, bronchitis, astma en spierpijnen.
Neem een eetlepel mosterd op 1 liter heet water, goed doorroeren en 10 minuten laten staan. Dan doopt men er een stuk linnen in, laat dit volzuigen en wring het dan goed uit. Men legt het op de pijnlijke plek en pakt dan het geheel in met een wollen doek. Zodra de huid begint te branden, nemen we de wikkel weg om blaren te vermijden en spoelen de plaats met warm water na. Ook witte koolbladeren die men gekneusd op aangedane plaatsen legt werken uitstekend. Dan nog een opmerkelijk verhaal als afsluiting.
In Japan heeft men vastgesteld dat radioactieve stoffen van groente verwijderd kunnen worden met een mengsel van helder water en azijn. Uit experimenten is gebleken dat, door spinazie in deze oplossing te wassen, binnen vijf minuten 60-80% van de radioactieve elementen Cesium en Strontium uitgeschakeld worden. De woorden van Goethe blijken weer eens waar wanneer hij stelt: "Er is reeds veel meer uitgevonden, dan men weet".
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu