Brandnetels - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Brandnetels

De Columns > Geneeskrachtige middelen
Drie columns over kruiden.
Van alles wat, maar wel leuk om te lezen

Dit is de eerste van deze serie
 no 1


Kruiden 2  Appels

Kruiden 3  Keukenkruiden


Over Brandnetels potentie 
verhogend en nog meer

Als er één plant is die iedereen wel kent, en die in deze tijd overal groeit, is het ongetwijfeld de Brandnetel wel. Iedere tuin bezitter komt hem tegen, en iedereen heeft zich wel eens geprikt aan zijn brandende stekels. Als de mensen wisten hoe geneeskrachtig die Brandnetels zijn, zouden ze deze plant niet uitroeien, maar juist verbouwen. Ik weet het wel, ik heb al eerder over de Brandnetels gesproken in deze column, maar juist nu de plant weer te voorschijn komt uit zijn winterslaap, wil ik hem toch weer onder de aandacht brengen.

Seksueel potentie verhogend

De Brandnetel is van zijn wortel tot in zijn stengel, in blad en bloem geneeskrachtig. Reeds in vroegere tijden stond hij in hoog aanzien. Albrecht Dürer (1471 tot 1528) heeft eens een engel geschilderd, die met een Brandnetel in de hand naar de troon van de Allerhoogste omhoog vliegt. Zowel Hippocrates als later ook de Heilige Hildegard, die een bekende kruiden geneeskundige was, schreven de plant geregeld bij talrijke ziektes voor. Brandnetel is het beste bloedreinigend en bloedvormend geneeskruid.

Brandnetelthee stimuleert o.a. de uitscheiding van urinezuur en drijft dit via de nieren af. Hierdoor is het een prima middel bij ischias en spit en helpt ook bij reuma en jicht.

Onder bepaalde omstandigheden vermindert het ijzergehalte in ons lichaam. Daardoor ontstaat vermoeidheid en een gevoel van uitputting. In zulke gevallen kan men thee van de Brandnetel met goede gevolgen innemen. De Brandnetel werkt algemeen ontgiftend, reinigt en versterkt het hele lichaam als geen ander kruid. Dat is nogal wat zult U zeggen, maar er is meer. In de Oudheid schreef men aan de Brandnetel een stimulerende werking toe. Peronist, een Romeinse dichter uit de tijd van de bekende keizer Nero, vermeldt dat door hem te slaan met een bos Brandnetels de seksuele potentie van de man kon worden verhoogd. Of dit waar is weet ik niet. Maar, mochten er mensen zijn die dit advies opgevolgd hebben, zou ik dit graag van hen willen horen. Een mens is uiteindelijk nooit te oud om te leren.

Brandnetels tegen gezwellen

Brandnetel kan op verschillende wijze worden gebruikt. Om uw man mee te slaan, zoals we al hebben vermeld en als thee. Voor dit laatste neemt U 1 overvolle theelepel Brandnetel blad op een kwart liter kokend water, 10 minuten laten trekken. Of hiervoor gedroogde, dan wel verse bladeren worden gebruikt maakt niet zoveel uit.

Wanneer U de Brandnetel als ontgiftingskuur in deze periode van het jaar gebruikt moet U de thee dagelijks drinken, minimaal een maand lang, 2 à 3 kopjes per dag.

Maria Treben, de auteur van het bekende kruidenboek "Gezondheid uit de apotheek van God" schrijft over haar ervaring met Brandnetels in de behandeling van kanker. Zij eindigt haar boeiende relaas met de volgende opmerking: "Nooit kan een kwaadaardig gezwel ontstaan als wij de Brandnetel niet alleen hoogachten, maar ook regelmatig zijn wonderbare kracht in ons lichaam door thee laten inwerken". Aldus Maria Treben die ons aanraad de Brandnetel ook als spinazie klaar te maken.

Bericht bij een Mariabeeld

Met Pinksteren ben ik op uitnodiging van het maandblad "Paravisie" met een verslaggever op bezoek geweest in het West Fries museum in Hoorn, Noord-Holland. In dit museum staat een heel oud Mariabeeld, waar aan wonderbaarlijke genezingen worden toegeschreven. Hoe één en ander in elkaar zit zal ik in een volgende column in dit blad beschrijven.

Toen ik het beeld, welke van een kruidenkundige is geweest, in mijn handen nam, kreeg in ineens een bericht, als een soort ingeving. Drie kruiden werden mij genoemd in verband met de genezing van ernstige gezwellen. De kruiden zijn Maretak, Goudsbloem en... Brandnetel. Onderweg, van Hoorn naar huis, kwam het volgende idee achter dit kruidenmengsel tot mij. Maretak, die zelf een parasiet is kent de weg naar het gezwel, Brandnetel is de opruimer en Goudsbloem brengt het licht weer terug in het zieke lichaam. Ook begreep ik dat ik op een speciale, koude manier, een drank moet maken van de drie kruiden. Ik zal hier zeker mee gaan experimenteren en hoop dat hierdoor een middel ontstaat waar ik weer mensen mee kan helpen.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu