Astma en Bronchitis
Astma en bronchitis zijn twee ziektes die regelmatig door elkaar worden gehaald. Toch is er een duidelijk verschil.
Astma is een aandoening van de ademhalingsorganen. Er zijn aanvallen van kortademigheid en benauwdheid, met soms een piepend geluid. Bij een astma-aanval trekken de spieren van de bronchiën (de luchtbuisjes van de longen) zich krampachtig samen. Hierdoor wordt het inademen, maar vooral het uitademen bemoeilijkt.
Astma komt steeds vaker voor. Het is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. 1 tot 2% van de wereldbevolking lijdt aan astma. Behalve kinderen onder de 16 jaar zijn ook mensen boven de 65 vaak astmapatiënt. Hoewel we met magnetiseren en natuurlijke middelen de ergste symptomen verlichten, is totale genezing niet altijd voor iedere patiënt mogelijk.
Astma wordt in twee categorieën verdeeld. Intrinsiek astma, waarbij een aanval geen aanwijsbare oorzaak heeft. Daarnaast bestaat extrinsiek astma, waarbij een aanval meestal door het inhaleren van een bepaalde stof veroorzaakt wordt. Mogelijke oorzaken zijn allergie (huisstofmijt, schilfers van huisdieren), vervuiling, ontsteking, emotioneel letsel of zware lichamelijke inspanning. Bij veel astmapatiënten leidt de ontsteking aan de binnenkant van de luchtwegen tot een verhoogde gevoeligheid voor allerlei stoffen in de omgeving. Als reactie zullen de luchtwegen zich vernauwen en wordt het ademen moeilijk. Bij sommige patiënten produceren de slijmvliesklieren in de luchtwegen een erg dik, taai slijm, waardoor het ademen nog moeizamer gaat
Bronchitis is een aandoening van de longen, waarbij ontsteking en irritatie van het longweefsel een rol spelen.
De kleine luchtwegen in onze longen heten bronchiën. Als deze luchtbuisjes ontstoken raken, bemoeilijkt dit de ademhaling. Deze infectie heet bronchitis. Je kunt een onderscheid maken tussen acute en chronische bronchitis. Acute bronchitis, waarbij met bacteriën geïnfecteerd slijm uit de longen wordt opgehoest, ontstaat vaak na verkoudheid of griep. Acute chemische bronchitis wordt veroorzaakt door het inademen van irriterende dampen, zoals rook, chloor, ammonia of ozon.
Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen langdurig geïrriteerd. Deze vorm gaat gepaard met een chronische hoest en voortdurende slijmproductie. Mannen hebben tien keer zo vaak last van deze aandoening als vrouwen. Luchtverontreiniging speelt een belangrijke rol. In de grote steden van de geïndustrialiseerde landen komt bronchitis vaker voor dan op het platteland.
Bronchitis begint met een droge hoest, die verandert in het ophoesten van slijm. Later ontstaat kortademigheid. De infectie kan koorts veroorzaken en pijn op de borst.
Bij chronische bronchitis beginnen de symptomen vaak in de winter. Als je bloed ophoest, waarschuw dan meteen een arts.
Bij een acute bronchitis zal de arts meestal een medicijnkuur geven. Daarmee geneest de aandoening meestal in enkele weken. Bij chronische bronchitis is vaak een onderhoudsbehandeling nodig met medicijnen of kruiden die de luchtwegen openhouden en de ontstekingreactie laten verminderen. In mijn praktijk merk ik dat steeds meer reguliere artsen de alternatieve behandelingen met interesse gadeslaan. Vooral omdat ik duidelijk stel dat mijn behandeling nooit de behandeling van de arts mag vervangen. Het is heel belangrijk dat de patiënten het contact met hun artsen niet verbreken. Bij acute situaties moet er met medicijnen ingegrepen worden.
De Fytotherapie kan zowel bij Astma als bij Bronchitis een belangrijke rol spelen. Fytotherapie is de officiële term voor plantengeneeskunde. Veel planten bevatten werkzame stoffen die bijvoorbeeld ziekten kunnen voorkomen of genezen. Door de eeuwen heen hebben mensen de werkzame stoffen van steeds meer planten leren kennen en gebruiken. Vroeger moest men de planten en kruiden in het wild gaan zoeken, nu worden ze speciaal gekweekt. Maar op die gekweekte kruiden kan de farmaceutische industrie geen patenten vragen. Daarom is men zo’n honderd jaar geleden begonnen met het namaken van bepaalde werkzame stoffen die in planten voorkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is het bekende aspirientje: de werkzame stof is de chemische variant van wilgenbast.
Met magnetiseren zijn hele goede resultaten te behalen, zoals ik in de praktijk merk. Maar, we moeten ook op voeding en andere zaken letten. Kruiden hebben een goede invloed. Nu is het niet zo dat er altijd een standaard kruid is voor een bepaalde ziekte. Heel vaak moeten de kruidenmengsels afgestemd worden op het individu. Daarom zal ik hier ook geen kruiden gaan noemen die men zou kunnen gebruiken.
Een paar adviezen uit mijn praktijk voor mensen met Astma of Bronchitis wil ik u hier echter niet onthouden. Gebruik geen ongezuurde melkproducten. Dus geen zoete melk, vla of pap van zoete melk. Eet geen varkensvlees en neem dagelijks levertraanolie in capsule vorm of zo van de lepel. Dit laatste zal veel oudere doen rillen. Vroeger was het in veel gezinnen dagelijks ritueel voor het slapen gaan. De kinderen op een rijtje en om beurten een lepel vol olie met een hele sterke vis smaak. Helaas is door die sterke smaak de levertraan uit het dagelijkse menu verdwenen. Voor mensen met longproblemen is het echter het beste middel om de weerstand te verhogen