Reuma en Jicht - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Reuma en Jicht

De Columns > Klachten lichaam en geest
 Een column over reuma en jicht en
een aantal middelen die kunnen helpen
Reuma en Jicht

Reuma en jicht daar wil ik het deze week over hebben. Deze veel voorkomende kwalen zorgen voor heel veel leed, en houden velen aan huis gekluisterd of beperkt ze in hun bewegingsvrijheid. Reuma is eigenlijk een verzamelnaam, we kennen niet alleen jicht, maar ook artritis, artrose, spit, maar ook verstijving van b.v. nek en rug. Één van de oorzaken van deze ziekte heeft te maken met een te hoog urinezuur in het bloed. Al in de oudheid hadden artsen aanwijzingen dat met name jicht iets met voeding te maken moest hebben. Ze hadden geconstateerd dat vegetariërs nauwelijks aan jicht lijden. Daarom heeft Hippocrates er 2400 jaar geleden al op gewezen dat matiging de enige oplossing was voor het genezen van deze kwaal. In tijden van oorlog en honger verdwijnt deze kwaal ook, terwijl het door de overdadige voeding in onze tijd hier weer de kop opsteekt, vaak in combinatie met het genoemde verhoogd urinezuur gehalte in het bloed. Dit urinezuur is mede oorzaak van nierstenen en hart en vaatziekte. Een en ander ontstaat door een te hoog purinegehalte in onze dagelijkse voeding.

Voeding

Zonder hier een heel dieet voorschrift te geven kan in het algemeen gesteld worden dat orgaanvlees, sardientjes, haring en forel een hoog purinegehalte kennen. Varkensvlees raad ik in het algemeen af. Maar ook de zgn. gezonde tarwekiemen en sojabonen hebben een hoog purinegehalte. Ook chronische ontstekingen elders in het lichaam kunnen reumatische klachten mede veroorzaken.

Wij hebben een aantal middelen die we bij Reuma en jicht kunnen gebruiken. Naast homeopathische middelen en smeermiddelen om de pijn te verlichten, heb ik kruidenmengsels samengesteld waarmee opmerkelijke resultaten geboekt worden. Mengsel no.K4, zo als ik het noem, is één van die mengsels. Het wordt bij reumatische pijn en jicht gebruikt. Ook bij kankerprocessen is dit mengsel in te nemen, dit door zijn sterk ontgiftend vermogen. Dit mengsel bestaat uit: DUIZENDBLAD, LEVERKRUID, STINKENDE GOUWE en BRANDNETEL.

DUIZENDBLAD, in het Fries SKIEPEGERF, reinigt de bloedvaten inwendig van verkalking en aanslipsels en verbeterd daardoor de bloedsomloop. Uitwendig is het een sterk bloedstelpend middel vandaar de naam wondkruid of soldatenkruid zoals duizendblad wel genoemd wordt. STINKENDE GOUWE en LEVERKRUID zijn sterke ontgifters en helpen de pijn te stillen.

Op een rommelmarkt kocht ik onlangs een boekje genaamd " List fan Fryske plantennammen". In dit boekje wordt de Stinkende Gouwe 'HELERSBLED' genoemd.

Brandnetels

En dan de BRANDNETEL, waar die al niet goed voor is. De brandnetel voert urinezuur af en bouwt het bloed op, dus hoort in dit mengsel thuis. Zoals sommige wel weten loop ik op rommelmarkten en dergelijke nog wel eens te sneupen naar oude kruidenboeken. In een van deze boeken vond ik het volgende: "Stijve reumaknieën worden weer soepel als men ze dagelijks met verse brandnetels geselt". Ik heb gelezen, dat het zelfs mogelijk is de haargroei bij kaalheid weer te bevorderen. Men laat een ons fijngesneden brandnetels in een halve liter water en een halve liter azijn afkoken. Hiermee het hoofd dagelijks wassen, dit stimuleert de haargroei. En als het niet werkt, dan niet getreurd, want dan bent U toch mooi van de brandnetels af. Want hoewel de brandnetel zeer waardevol is in de geneeskunde, ervaren veel tuinmensen hem toch als een last. Men moet wel weten dat de brandnetel overal groeit waar veel stikstof voorkomt. Ze zet daar het afval om in vruchtbare aarde en als het evenwicht in de bodem hersteld is verdwijnen ze doorgaans weer van zelf. Alleen op plaatsen waar aardstralen zijn, blijft de brandnetel graag wonen, dat heeft de brandnetel gemeen met de mieren, die ook de aardstralen opzoeken. Ja, over de brandnetel blijf je je verbazen. Brandnetels op een mesthoop gelegd doen de stank verdwijnen.

Ook op een andere manier is de brandnetel in de tuin te gebruiken. Een bos brandnetels in een emmer regenwater veranderd in een week in een groene prut. Als men die verdunt, 1 op 10 en daarmee spuit, laat men de groente sneller groeien en verdwijnen luis en schimmel. In een receptenboek las ik een recept met brandnetels. Het schijnt heerlijk te zijn om de toppen van brandnetels samen met een gesnipperde ui te stoven in wat olie. Ook rauw eten als sla is lekker en gezond. We moeten de bladeren dan wel eerst een paar minuten in heet water leggen om de prik er af te halen. Als je dat vergeet, kom je er volgens mij heel snel achter, en vergeet je het nooit meer.

Toch is het de moeite waard om wat meer met brandnetels te doen, eventueel gewoon als thee. Want brandnetels zijn rijk aan vitamines en mineralen en de speciale stof secretine, die vergiftiging tegengaat. Hierdoor is het een plant die voor de bestrijding van reuma en jicht waardevol is. Andere middelen die we gebruiken bij reuma en jicht is b.v. ALCHEMILLA de latijnse naam voor VROUWENMANTEL, een plant die veel tuinen siert, deze heeft een hele goede werking en het bestrijd o.a. ontstekingen.

Vrouwenmantel is verder een typisch vrouwenkruid door de heel goede werking bij Gynaecologische problemen met een heel brede werking, ook dit kruid heeft een bloedontzurende werking. Alchemilla wordt vaak gebruikt als tinctuur, wat eigenlijk niets anders wil zeggen dat het kruid wordt uitgetrokken in alcohol. Verder gebruik ik enkele crèmes en massageoliën die pijnstillend werken.

Een van de belangrijkste mede oorzaken van reuma en jicht zijn aardstralen. Ik ben van mening dat mensen met deze klachten altijd hun woning moeten laten nakijken i.v.m. negatieve zones die de weerstand ondermijnen. In sommige gevallen raad ik warmwaterbaden aan, met kruiden extracten, van onder andere Jeneverbessen, dit ontspant, en helpt de doorstroming van het lichaam te bevorderen.

Magnetiseren

Magnetiseren, zo als ik dat in mijn praktijk doe, heeft een zeer gunstige invloed op de pijn en bewegingsmogelijkheden bij reumatische klachten. Er komen een aantal patiënten bij mij, die ik dan b.v. 1 x per 14 dagen of 1 x per maand behandel. De tussentijd wordt bepaald door onder andere de pijnklachten, en soepelheid van de patiënt. Ik zal altijd proberen die tussentijd zo ruim mogelijk te houden, met het optimaalste effect. Wanneer beschadigingen aan de gewrichten zijn opgelopen, kan ik dit helaas niet herstellen. Wel kan ik meehelpen het proces te stoppen en het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Een groot deel van de reumapatiënten die ik behandelde zijn zo klachtvrij geworden. En daar doe ik voor al mijn patiënten mijn uiterste best voor. Reumapatiënten krijgen vaak extra pijn wanneer het gaat regenen, ze voelen het slechte weer aankomen. Voor sommige mag dit wellicht een fabeltje zijn, maar in de praktijk blijkt dit toch heel vaak zo te zijn. Een oude boer vertelde mij eens dat hij altijd met zijn vrouw, die reuma heeft, overlegde of hij zou gaan hooien, dit om te weten of het droog bleef, "Ze zat er nooit naast" liet hij mij weten.

Maja,s 8 Kruidenpoeder

Als aanvulling van deze column moet ik u wijze op een kruidenmengsel dat ik enkele jaren na deze column ontwikkelde.
Met dit mengsel worden opmerkelijke resultaten bereikt.
Kijk dus ook even bij Maja,s  Kruiden
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu