Vrouwen over Zitman - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vrouwen over Zitman

De Columns > Praktijkverhalen
Een artikel over Zitman.
Door de jaren heen is er heel wat over mij geschreven Hier twee interviewsVrouwen geïnterviewd over Zitman

Vrouw Vandaag is een weekblad dat schrijft over en voor de gewone vrouw. Geen toestanden over beroemde mensen, geen roddel en achterklap, geen sensatieachtige foto's. Maar een gewoon blad over het wel en wee van gewone mensen.

Interview

In de uitgave van vorige week (25-02 t/m 03-03-1998) stond onder kop 'Gezond vandaag' twee interviews met vrouwen die bij mij in de praktijk zijn behandeld. Het zijn allebei vrouwen van in de twintig die in het blad vertellen dat ze, voor ze bij mij kwamen, ernstige psychische problemen hadden. Beide vrouwen staan met hun volledige namen in Vrouw Vandaag en vertellen hoe ze zich voelden in de tijd voor de behandeling.

Jolanda werd door haar huisarts naar een psycholoog gestuurd en kreeg medicijnen toegediend, wegens depressieve gevoelens. 'Door die medicijnen veranderde ik in een soort zombie', stelt Jolanda in het interview. 'Volgens mij moest de oorzaak eerder in de hormonen gezocht worden, want zo rond mijn menstruatie had ik er namelijk vooral veel last van'. Maar, zoals het vaker gaat, begon de psycholoog in haar verleden te spitten, zonder resultaat.

Sandra, moeder van twee kinderen, werd somber na de geboorte van haar tweede kind. Na driekwart jaar was ze echter zo ver heen dat ze zelf het Riagg belde en zei 'kom me maar halen'. Ook Sandra kreeg medicijnen, die haar depressieve gevoelens verdreven, maar verder er voor zorgde dat ze helemaal niets meer voelden. Ook de gesprekken die ze bij het Riagg voerde hielpen niets en ze was zeer ongelukkig met haar situatie. Hoewel beide vrouwen dus hulp hebben gezocht, en ook zijn behandeld, was het resultaat negatief.

Bij Zitman opgeknapt

In het blad Vrouw Vandaag vertellen Jolanda en Sandra dat ze bij mij onder behandeling zijn geweest, met prima resultaten! Jolanda, die voor zichzelf al dacht dat haar problemen uit haar hormoonstelsel voortkwamen, werd hierin door mij bevestigd. Ze kreeg van mij de speciale Hypo Tarwekiemoil en nog een speciale Vitamine-B complex. Doordat ik haar als magnetiseur behandelde voelde ze zich na één behandeling al wat beter. Nu woont Jolanda in Heerenveen met een hele lieve vriend en is in verwachting van haar eerste kind.

Sandra las in deze krant mijn column over de gevolgen van een depressie van uit het hormoonstelsel. 'Dat gaat over mij' schoot haar door het hoofd bij het lezen en toen ze mij belde had ik gelukkig een gaatje in mijn agenda, zodat ze snel kon komen. Ook Sandra verteld in het Interview dat het door de behandeling van mij steeds beter met haar ging. Nu gaat het weer prima met haar, en ik weet dat ze grote toekomst plannen heeft, waarover ik zeker nog eens zal schrijven, als het allemaal zo ver is.

Ik kan het niet laten om beiden, Jolanda en Sandra, te bedanken dat ze hun verhaal hebben willen vertellen. Goed voor jullie zelf, en voor andere vrouwen met de zelfde problemen. Hopelijk leidt het er toe dat er in het reguliere behandel circuit eens wordt nagedacht over de behandeling van mensen met psychische problemen. Ik ben er van overtuigd, en heb dit bewezen in de succesvolle behandeling van zo veel vrouwen, dat het overgrote deel van die zogenaamde psychische problemen hun oorsprong vinden in het hormoonstelsel.

We moeten niet vergeten dat ons hormoonstelsel en ons zenuwstelsel twee stuursystemen zijn die praktisch alles in ons lichaam regelen, en nauw verbonden zijn met de emoties. Door stress uit onze omgeving moeten deze twee stelsels heel hard werken. Nu wordt stress niet alleen veroorzaakt door problemen maar ook door de grotere inspanningen die de steeds maar opjagende maatschappij van ons verwacht. Ook het milieu, pilgebruik en onze voeding, die steeds 'schraler' wordt, hebben zo hun invloed. Op een gegeven moment zien we dat onze regelsystemen zo hard moeten werken dat ze het niet meer aan kunnen.

En dit is een lichamelijk probleem, met als gevolg allerlei psychische problemen. Het begint vaak met wisselende stemmingen en vermoeidheid, maar ook depressieve gevoelens en bijvoorbeeld hyperventileren behoort tot de mogelijkheden.

Samenwerking

Allerlei lichamelijke klachten en zelfs zelfmoord gedachten behoren tot de psychische gevolgen van een van oorsprong lichamelijk probleem. Wanneer er niets gebeurd kunnen de patiënten zeer lang met hun klachten rondlopen. Helaas wordt via het reguliere circuit, (artsen, riagg enz.) nog steeds heel veel Anti-Depressivia voorgeschreven. Wanneer ik dan stel dat een en ander uit het hormoonstelsel voortkomt wordt ik door sommige artsen uitgelachen.

'Die Zitman praat maar wat' stelde een huisarts onlangs tegenover een patiënte van mij. 'Maar als U denkt dat het de hormonen zijn, zal ik U de pil wel voorschrijven'. Nu is het juist de pil die het hormoonstelsel nog meer uit balans kan halen, bij deze patiënte die ook al allerlei andere medicijnen moest gebruiken. Hoewel de vrouw alles wel wou slikken om op te knappen moest ze juist met alles stoppen, en zeker met die verslavende 'rustgevende' medicijnen, die in werkelijkheid verbetering in de weg staan. De arts had dus duidelijk geen enkel besef wat hij deze vrouw aandeed.

Hoewel ik al verschillende malen over de behandeling van overspannen mensen geschreven heb, komt het maar heel weinig voor dat artsen hiervoor genoeg interesse hebben om hier met mij over te praten. Dit, ondanks dat mijn ideeën wel onderschreven worden door een psychiater, die op dit gebied gepromoveerd is, en mij verzekerde dat ook hij patiënten op deze manier behandeld. Want laat ik duidelijk zijn, het moet nooit zo zijn dat alternatieve genezers zoals ik, de reguliere artsen afwijzen. Samenwerking, daar gaat het om.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu