Hennep en Hop - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hennep en Hop

De Columns > Van alles Wat
Over cannabis een niet verslavend middel met bijzondere medische eigenschappen en een genotsmiddelOver Cannabis en de Toekomst


Volgens de Indiase traditie hebben de Goden ons de Hennepplant geschonken als geneesmiddel en zodat we vreugde en genot kunnen ervaren. Toen er nectar of amrita uit de hemel viel, zo gaat het Indiase volksverhaal, ontsproot er Cannabis uit. Het werd gewijd aan Shiva en het was de favoriete drank van Indra. Sinds die tijd gelooft men in India dat deze plant der Goden, Vijaya of Victorie genaamd, bovennatuurlijke krachten geeft.

Hennep en Hop

Hennepplant, de Latijnse naam is Cannabis Sativa, heeft voor de onderzoekers lange tijd het probleem gegeven bij welke planten familie deze plant thuis hoort. Vroeger werd hij ingedeeld bij de Brandnetel familie, later weer bij de Moerbei familie. Tegenwoordig veronderstelt men een aparte familie, de Hennep familie Cannabaceae, met slechts twee geslachten, Cannabis en Humulus, de Latijnse naam voor Hop, wat wordt gebruikt voor het maken van bier. Wat dat betreft is het wel aardig om te zien dat de beide planten een wel heel speciale bijwerking hebben volgens de natuur geneeskunde.

Van Hop, waar men dus bier van maakt is het bekend dat het plantaardige hormonen bevat die ongeveer met Oestron, het vrouwelijke geslachtshormoon, overeenkomen en inderdaad de menstruatie kunnen bevorderen. Men heeft dikwijls waargenomen dat bij jonge meisjes die dagen lang Hopbellen plukten de menstruatie vervroegd optrad. De meisjes die vroeger vaak al van af hun 8e levensjaar Hopbellen plukte werden dan bv op hun 9e of 10e voor het eerst ongesteld. Ook is het duidelijk dat Hop, dus waarschijnlijk ook bier, als seksrem werkt. doordat de seksuele prikkelbaarheid afneemt. Daarnaast kan de alcohol in bier juist weer zorgen voor een andere opwinding, waar de kranten tegenwoordig van vol staan, een opwinding die zich uit als agressiviteit, gewelddadigheid dus. Later toe gevoegd: Hop wordt de laatste tijd met succes gebruikt door vrouwen die grotere borsten wensen.

Effecten van Cannabis

Agressie en razernij komen vrijwel niet voor bij het gebruik van de Cannabis. De psychoactieve effecten van de verschillende bereidingen van Cannabis verschillen onderling nogal en zijn afhankelijk van dosering, bereiding en de soort plant die gebruikt is. De methode van gebruik, de persoonlijkheid van de gebruiker, en de sociale en culturele achtergronden spelen ook een rol. Het meest voorkomend effect is wel een dromerige toestand. Men herinnerd zich dingen die men al heel lang vergeten is en gedachten volgen elkaar op zonder onderling verband, terwijl de waarneming van tijd en ruimte veranderd kan zijn. Bij grote hoeveelheden, en dit is per persoon verschillend, treden vaak visuele hallucinaties op, men ziet dus dingen die er niet zijn. Typerend bij gebruikers van Cannabis is een gevoel van euforie, opwinding, geluksgevoel, vaak vergezeld door hilariteit en lachen.

Hennep, Cannabis, werd in vroeger tijden en ook nu nog heel veel gebruikt als geneesmiddel tegen uiteenlopende kwalen en met groot succes. Maar, toch heerst er gevaar, volgens onder andere de Middeleeuwse genees heren. Men waarschuwde ervoor dat een te regelmatig gebruik kan leiden tot steriliteit. Een geleerde uit die tijd stelde over Hennep: 'Dat het zaad van de man er van opdroogde en zo ook de melk in de borsten van de vrouw'.

Lemmer meer toeristen

Pas in deze eeuw is Cannabis algemeen verbreid geraakt als bedwelmend middel in de westerse wereld, onder de naam Marihuana. Vooral in de VS en in Europa heeft dit tot paniek geleid in kringen van wetgevers en wetshandhavers en veel sociale problemen geschapen, omdat het middel illegaal is.

Wanneer je kijkt naar de meningen in de maatschappij zie je dat men recht tegenover elkaar staat. De één vind Cannabis een ernstig gevaar voor de maatschappij, zeker voor de volksgezondheid, andere vinden het een onbelangrijk, maar prettig genotsmiddel dat gelegaliseerd moet worden. Bij het legaal maken zijn we in ieder geval van de criminelen af, die op dit moment voor een groot deel de kweek en de handel van de drugs in handen hebben, en vaak ten koste van de centen tot alles in staat zijn.

Deze week hoorde ik dat een politicus, ik weet niet wie, heeft voorgesteld gemeentelijke Marihuana plantage door de plantsoenendienst te laten beheren. Hierdoor kreeg ik een, prachtig idee voor Lemmer voor ogen. Wanneer er een grote plantenkas vol met Hennepplanten ergens in Lemmer aan het water gebouwd zou kunnen worden, dan kunnen de bootjestoeristen daar nieuwsgierig langs varen, om hun ogen uit te kijken, want zo iets is een attractie! De gemeente kan dan voor de doorvaart langs deze gemeentelijke kwekerij tol heffen, een soort sluisgeld of zo, om de vaarweg netjes te houden.

Ook zou het mogelijk zijn de eerste Nederlandse drive-in en vaar-in coffeeshop annex kwekerij op te richten. Dit zou enorm veel aandacht van de media uit heel de wereld trekken, en daarmee natuurlijk het veelvoud aan toeristen. Het geheel zou natuurlijk heel wat werkgelegenheid scheppen, en voor die jongeren die nu wat rondhangen een mooie oplossing bieden. De zo geliefde Nul-optie van het gemeente bestuur kan dan gewoon in stand blijven voor al die andere, veel gevaarlijke drugs, en voor mensen die buiten de gemeentelijke koffieshop om verkopen.

Misschien vinden sommige het maar een slecht plan, maar toch zal het in de verre toekomst zo zijn dat bepaalde softdrugs legaal zijn, ja dat voorspel ik.

Nu lijkt mijn idee nog te ver gaan, maar er komt een tijd dat er in Lemmer wordt gedacht, 'Hadden we dat idee nu maar uitgevoerd'. 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu