Kosmisch Bewustzijn 3 - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kosmisch Bewustzijn 3

De Columns > Meditatie
Op deze pagina vind u de drie columns die zijn geschreven over het onderwerp :
Kosmisch Bewustzijn


Kosmisch Bewustzijn 3

Velen hebben aangegeven hoe wij, nu wij nog slechts zelfbewustzijn bezitten, ons zouden moeten gedragen om het kosmisch bewustzijn deelachtig te kunnen worden. Helaas hebben de volgelingen van mensen vaak ook niet precies begrepen wat hun leraren vertelden met alle gevolgen van dien. De vreemdste eisen zijn door de eeuwen heen gesteld aan de volgelingen van mensen als bijv. Boeddha, Jezus en Mohammed, terwijl het niet na volgen zwaar werd bestraft. Hoeveel doden en gewonden zullen er niet gevallen zijn door dat allerlei dweperige aanhangers hun gelijk wilde uitvechten? Is het niet verschrikkelijk om te zien hoe religieuze leiders door de eeuwen heen eigen wetten en regels hebben gemaakt uit eigen belang? De heilige boeken zo "vertaald" en "uitgelegd" hebben dat de ware leer bijna verdwenen is? Dit kan toch zeker nooit de bedoeling van deze liefde volle en vreedzame mensen zijn geweest? Terwijl zij slechts tot doel hadden de mensheid een stapje verder te brengen, zodat we eens kunnen leven in een wereld, waar vrede, gelijkheid en vriendschappelijkheid het hoogste goed is.

Maar dat is precies wat we vanuit ons geloof na streven zult u zeggen, dat is wat het communisme wil, dat is wat wij wel willen maar die andere, die zijn zo anders. Zelfs Hitler had met zijn verder toch destructieve beweging mooie idealen, maar kon hij ook anders denkende verdragen? De gevechten tussen politieke systemen, tussen geloven, zelfs tussen de aanhangers van verschillende voetbalclubs zijn niet vreemd. Vaak lijkt de verbroedering van mensen verder weg dan ooit, welke prachtige idealen ze ook hebben. En onze beschaafde wereld levert meer slachtoffers op dan ooit! We kunnen afspraken maken, wetten desnoods, maar het lost niets op. Wapens, drugs en kinderarbeid leveren steeds grotere winsten op terwijl de commercie als maar aan invloed wint ten kostte van de aller armste.

Wellicht worden we een keer wakker en begrijpen we dat het zo niet langer kan. Dan zullen we inzien dat het werkelijke probleem in ons zelf zit, wij willen altijd maar meer, omdat we ons graag veilig voelen en bang zijn om te verliezen. Wellicht zullen we dan eens echt luisteren wat mensen te vertellen hebben die dat andere bewustzijn, kosmisch bewustzijn, deelachtig zijn. Juist in deze tijd, nu we zo makkelijk kennis kunnen nemen van alles wat er gezegd en geschreven word hebben we de kans op onderzoek uit te gaan wat het leven werkelijk te bieden heeft, en zo ons zelf en hier mee de wereld te verbeteren.

De leefregels die door al die leraren van de mensheid ons zijn voorgehouden zijn globaal steeds het zelfde. Het nastreven van materiële zaken wordt steeds afgewezen. Boeddha werd geboren als Prins Siddhatha Gautama en leefde in grote rijkdom, die hij geheel op gaf om als bezitloze monnik te leven. Ook Jezus gaf aan dat de rijke eerst van zijn bezit af moest voor hij het "Koninkrijk der Hemelen" kon binnen gaan. Hij stelde dat men zich op het materiële vlak helemaal niet druk moest maken over de dag van morgen. Een ander belangrijk punt dat steeds weer wordt aangehaald is dat we alle mensen moeten behandelen als of het ons zelf betrof, met liefde!

De verpersoonlijking van het ego (van egoïsme), de Duivel, Mara, zal ons steeds voorhouden om de eigen begeerten te bevredigen en het hogere, Kosmische bewustzijn, God, te laten voor wat het is. Het mag duidelijk zijn dat het zelf bewustzijn, wat er voor zorgt dat we ons zelf zien als een IK, en de rest van de wereld als DAT, zal moeten verdwijnen. Dan pas kan een nieuw bewust zijn ontstaan!

Jezus gaf dit aan, toen hij stelde dat een mens moet sterven en opnieuw geboren worden tijdens zijn leven. De hele leer van Boeddha is hier op gericht, even als de leer van zo velen anderen met Kosmisch bewustzijn. Ook in het Communisme als idealisme zie je de zelfde leef regels terug. In deze leer wordt de gemeenschap als geheel als het belangrijkste gezien, waar het individu (zelf bewustzijn) ondergeschikt aan is.

Natuurlijk geef ik hier maar een beperkte samenvatting van de leefregels, zoals die gegeven zijn. Voor de werkelijk geïnteresseerde zoeker zal blijken dat het ene voor hem veel belangrijker is dan het andere. Uiteindelijk blijkt het een weg die iedereen op zijn geheel eigen manier moet bewandelen. Het blind achter na lopen of aanhangen van allerlei richtingen ,geloven, sektes en wat er al niet meer aan veel belovende bewegingen zijn, is niet alleen zinloos, maar zelfs een groot struikelblok op weg naar Kosmisch bewustzijn, onder welke naam dan ook! Voor de werkelijk serieuze zoeker naar Kosmisch bewustzijn, God, Allah, of het Nirwana komt er altijd wel iemand op zijn levens weg die hem of haar verder kan helpen. Dat is niet iets wat ik hier maar even verzin, het is een wetmatigheid die voor iedereen geldt.

Dan wel: Is de leerling er klaar voor, dan is de meester daar. 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu