Botontkalking - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Botontkalking

De Columns > Klachten lichaam en geest
Botontkalking kan heel veel
klachten veroorzaken


Botontkalking

Het was echt een oud dametje toen ze voor het eerst bij mij binnen stapte. Een Dame met een grote D. In haar hand hield ze een stevige paraplu waar ze enigszins op steunde. Ze miste nog een mooie grote hoed om zo te kunnen gaan flaneren. ‘Meneer Zitman’, sprak ze met een gewichtige stem, ‘Ik ben bij U gekomen om van mijn problemen met mijn Botontkalking af te komen’. ‘Ik heb al een nieuwe heup gehad, en nu moet die andere heup ook’. Ze vertelde dat ze ‘zo maar’ een pols had gebroken en nu heel voorzichtig was geworden. Vooral haar spieren deden veel pijn.

Botontkalking is een veelgebruikte, maar eigenlijk onjuiste term voor Osteoporose. Het is een ziekte waarbij het bot steeds poreuzer wordt. Wel is het zo dat de botten geleidelijk aan dunner en minder stevig worden. Mensen die botontkalking hebben, merken daar in het begin niets van. Het poreus worden van de botten gaat heel geleidelijk, maar uiteindelijk kunnen ze breken. Soms heeft botontkalking blijvende invaliditeit en langdurige pijn tot gevolg.

Verschijnselen die kunnen wijzen op botontkalking zijn: pols -, heup -, en wervelbreuken, (lage) rugpijn én veranderingen in lichaamshouding. Veel oudere mensen met botontkalking gaan krommer lopen en ogen daardoor kleiner.

Om te begrijpen hoe botontkalking ontstaat moet je iets weten over het skelet. Na de groei blijft het skelet namelijk niet onveranderd. Bij een volgroeid, gezond mens worden steeds microscopisch kleine deeltjes bot afgebroken en weer aangemaakt. Per jaar wordt 10% van de botten vernieuwd. Bij jonge mensen tot ongeveer 35 jaar neemt de totale botmassa toe, omdat er meer bot wordt aangemaakt dan afgebroken. De botten worden daardoor zwaarder en steviger. Tussen de 35 en 45 jaar blijft de botmassa ongeveer gelijk. De aanmaak van bot is dan even groot als de afbraak. Na die tijd raakt dat evenwicht verstoord. Er wordt meer bot afgebroken dan aangemaakt. Botontkalking kan ook een gevolg zijn van een verstoorde hormoonhuishouding. Calcium en fosfor zijn belangrijke mineralen bij de opbouw van beenderen. Het lichaam heeft twee keer zoveel kalk als fosfor nodig. Fosfor zit vooral in vlees en in frisdranken met prik. De meeste Nederlanders krijgen veel meer fosfor binnen dan calcium. Als het lichaam in verhouding teveel fosfor binnen krijgt, raakt de mineraalhuishouding verstoord. Het lichaam doet dan een beroep op de kalk uit de botten, om te voorkomen dat het bloed verzuurt. Als dat proces lang doorgaat, worden beenderen broos en breekbaar en ontstaat botontkalking.

Verder kan ook een lange periode van immobiliteit (te weinig bewegen) Osteoporose veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je na een botbreuk gips krijgt: je kunt het betreffende lichaamsdeel dan een tijd niet genoeg bewegen. Zowel mannen als vrouwen kunnen botontkalking krijgen, maar oudere vrouwen lopen meer risico. Na de overgang produceert het lichaam namelijk veel minder vrouwelijk hormoon, oestrogeen. Dit hormoon remt van naturen het proces van botafbraak. Naar schatting heeft ongeveer de helft van de mensen boven de 60 jaar botontkalking, maar lang niet iedereen heeft er last van. Botontkalking bij de vrouw kan al snel beginnen na het stoppen van de menstruatie. Vandaar dat ik in mijn praktijk zoveel aandacht heb voor het hormoonstelsel. Dagelijks Hypo Tarwekiemoil in capsule vorm voorziet het hormoonstelsel in ieder geval van de juiste voedingstoffen. Bij de man begint de kans op Osteoporose ongeveer acht jaar later dan bij de vrouw. Onze 8 kruidenpoeder kan goed gebruikt worden om het lichaam schoon en in balans te houden. St Janskruid is een kruid dat het lichaam soepel kan houden en de spieren ontspannen. Dit kruid mag helaas niet in combinatie met sommige medicijnen gebruikt worden. Overleg met de huisarts is aan te raden.

‘En moet u nagaan meneer Zitman’, zo bleef de oude dame me noemen ondanks mijn ‘zeg maar Jac’, ‘Ik heb mijn hele leven melk gedronken omdat het zo goed was’. Een wrange lag op haar gezicht verraadde dat ze nu beter wist. Mensen die twee glazen melk of meer drinken lopen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met mensen die geen melk drinken. Levertraan is goed voor de botten, evenals een goede Calcium suppletie om botontkalking tegen te gaan. Calcium moet je alleen toepassen in combinatie met magnesium. Als je botontkalking wilt tegen gaan zorg dan dat de calcium / magnesium suppletie verhouding ongeveer 2 op 1 is. Gebruik een magnesium dat gebonden is aan een aminozuur anders wordt het niet goed in je lichaam opgenomen. Gebruik wat extra vitamine D om de absorptie van calcium te verbeteren. Er zit vaak al voldoende vitamine D in een goede multi-vitamine.

Botontkalking is de oorzaak van duizenden heupfracturen per jaar. Vrouwen hebben daarop twee tot driemaal meer kans dan mannen. Botbreuken kunnen iemands leven behoorlijk in de war sturen. Vooral bij mensen op leeftijd kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Veel ouderen breken een heup. De kans op breuken stijgt naarmate men ouder wordt. Actieve, zelfstandig wonende bejaarden zijn na het breken van een heup vaak aangewezen op hulp van anderen. Vaak leidt een gebroken heup dan ook tot opname in een verpleeghuis.

Dit was de dame die bij me in de praktijk was gelukkig niet overkomen. Ze was zich zeer bewust van de risico’s die ze liep en had altijd haar extra stevige paraplu bij zich waar ze op kon steunen. Ze besefte dat het bot niet meer sterker zou worden. Ze gebruikte de capsules en de kruiden en nam genoeg beweging. Ook deed het haar goed als ik haar zo nu en dan magnetiseerde. Ze werd er niet alleen lichamelijk sterker van, maar geestelijk ging het ook aanmerkelijk beter met haar. Haar man belde me dan vaak op. ‘Het wordt weer tijd voor haar behandeling’, grapte hij dan, ‘ze begint weer te mopperen, ze is er echt aan toe’.



 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu