De spookspiegel - Jac Zitman

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De spookspiegel

De Columns > Paranormaal
'Een merkwaardig verhaal' was een van de eerste reacties op deze gebeurtenis met een spiegel
die voor veel ophef heeft gezorgd.

In de Leeuwarder krant verscheen de kop:
Paragnost geneest Spookspiegel


De Spookspiegel

Als Paragnost krijg ik met de vreemdste zaken te maken. Problemen in stallen waar het vee niet gedijt komen regelmatig voor, maar ook voor "vreemde" verschijnselen in woningen word ik geraadpleegd.

Omroep Friesland

Enkele weken geleden werd ik opgebeld door het programma PM KANAAL 5 van de bekende radioman Geert van Tuinen. In dit programma kunnen luisteraars een vraag stellen die dan door een expert wordt beantwoord. Nu was er een vraag binnengekomen die op het Paranormale terrein thuishoort, en men verzocht mij of ik kon antwoorden op de vraag van Cor v/d Vecht uit Leeuwarden. En, zoals ik de luisteraars van Radio Friesland beloofde, schrijf ik er vandaag over in deze column.

De mysterieuze spiegel

Cor heeft de oude spiegel 20 jaar geleden gekregen en in zijn huis opgehangen. Sinds die spiegel in huis kwam gebeurde er zo nu en dan vreemde zaken. Om maar een paar voorvallen te noemen: Een stoel waar boeken op lagen verplaatste zich spontaan. De vrouw van Cor werd, zonder dat er iemand in de buurt was, aan haar ochtendjas getrokken, kandelaars verplaatste zich spontaan over de schoorsteen, men zag "schaduwen van een mens" in huis en de jongste dochter had een keer een "lichtende blauwe man" bij haar bed staan. Ook zag Cor z'n schoonzoon eenmaal zo maar een man, of geest aan de huisbar zitten, waarvan de schoonzoon heel bang was geworden.

Sinds kort is de spiegel het huis uit, en dit heeft er voor gezorgd dat een stuk onrust is verdwenen, aldus Cor voor Radio Friesland

Problemen verhuizen met spiegel

De spiegel is onlangs verhuist naar de dochter van Cor in Buitenpost, en ook daar gebeurden allerlei vreemde zaken. Het vreemdste is wel dat knuffelbeertjes die in een gesloten vitrinekast plotseling andersom stonden, zonder dat iemand er aan gezeten heeft. Ook was de kat totaal van streek geraakt en scheen spook benauwd te zijn voor de spiegel. Een van de dochters van de familie in buitenpost was duidelijk heel angstig en zat verstijft van schrik in bed.

Dit was genoeg voor het gezin en ze besloten dat de spiegel voorlopig maar in de garage kwam te staan. Nu wil het geval dat de garage ook werd gebruikt door de schoonzoon van Cor om zijn conditie wat op pijl te houden. Daarvoor wil hij graag touwtje springen, maar sinds de spiegel daar staat krijgt hij het touw niet meer rond.

Visioen uit het verleden

Toen ik dit verhaal hoorde kreeg ik een beeld voor ogen van een grote licht grijze man met opvallend brede bakkebaarden. Zijn mooie, lieve vrouw had prachtig lang golvend haar waar ze dagelijks langdurig mee voor de spiegel zat om het te borstelen. Dan komt zijn vouw om het leven door een kwaal in haar onderbuik, baarmoeder kanker denk ik. De man was zeer verdrietig, en wist niet hoe hij alleen, zonder zijn vrouw, verder moest leven. In zijn verdriet zag de man het beeld van zijn overleden vrouw in de spiegel, waar ze tijdens haar leven zo vaak voor zat, en meende dat het haar geest was die contact met hem zocht. De man raakte helemaal geobsedeerd van dit idee en bracht steeds meer tijd voor de spiegel door , wachtend op zijn overleden vrouw. Helaas raakte de man hier steeds meer door in de war, mede door een veelvuldig alcohol gebruik en stierf uiteindelijk aan liefdes verdriet en ondervoeding.

De sterke emoties van deze man zijn als het ware aan de spiegel blijven plakken en kan mensen die ermee in aanraking komen, beïnvloeden. Dit is een zeer bekend verschijnsel in de Parapsychologie, de wetenschap die zich bezig houdt met paranormale verschijnselen. Paragnosten zijn dan ook veelal in staat beelden te zien bij oude voorwerpen. Hoe sterker de emoties waren, hoe sterker de geladenheid en daarmee de beelden zijn. De regelmatige lezers van deze column kennen mijn stelling "gedachten zijn krachten".

Glaasje draaien

Nu heeft één van de dochters van Cor, samen met een vriendinnetje zich bezig gehouden met het bekende "glaasje draaien". Ik wil hier niet uit gaan leggen hoe dit werkt, al is het alleen al om de nieuwsgierige, niet aan het experimenteren te zetten. Met glaasje draaien menen de beoefenaars geesten op te kunnen roepen. Ik schrijf "menen" omdat dit in werkelijkheid niet het geval is. In werkelijkheid kunnen allerlei krachten van de beoefenaars van dit glaasje draaien zelf worden wakker geroepen, wat in dit geval ook is gebeurd. Met andere woorden, al die vreemde verschijnselen worden veroorzaakt door de mensen zelf, hoewel ze vaak menen dat het door de een of andere geest, een overledene, wordt veroorzaakt. Niet waar dus, maar U begrijpt dat het allemaal wel heel angstig kan zijn.

Telekinese

Telekinese, een wetenschappelijke benaming voor het beïnvloeden van materie door de geest, is een verschijnsel waarvan in alle culturen, in alle tijden voorbeelden van bekend zijn en deze verschijnselen zijn ook wetenschappelijk onderzocht. Meestal gebeurd dit onbewust, dus zonder dat de veroorzaker het van zichzelf weet, door mensen, meestal kinderen, die met angsten te maken hebben, en ook nog eens talenten hebben op het paranormale gebied. Het is, hoe vreemd het ook lijkt, een psychologisch probleem, ook al zijn de veroorzakers, zoals in dit geval, door de "geladenheid" van de spiegel beïnvloed.

Spiegel naar Oosterzee-Buren

Op verzoek van Omroep Friesland heb ik de spiegel uit Buitenpost naar mijn huis gehaald, en daar zal hij wel blijven ook want niemand van de familie van Cor wil de spiegel in zijn huis hebben, en dat is maar goed ook want waarom zou je leven met een spiegel waar je bang voor ben.

Toen ik de spiegel voor het eerst aanraakte voelde ik een enorme angst, mijn spieren trilde ervan. Het was de "angst die aan de spiegel kleefde" die ik voelde. Onderweg naar huis met de spiegel, die van een oude toilet tafel blijkt te komen, op de achterbank voelde ik de spanning van de spiegel heel duidelijk. Ik ben de hele weg naar huis met de spiegel "aan het praten" geweest, waardoor de spanning van de spiegel in mijn eigen lichaam kwam, net zo als dat ook gebeurt wanneer ik met mijn patiënten bezig ben.

Hierdoor moest ik enorm diep en vaak gapen, dit gebeurd automatisch, ik kan het niet tegenhouden en hierdoor raakte ik de spanning weer kwijt.

Nu hangt de spiegel bij ons thuis, en tot op heden zijn er geen vreemde verschijnselen geweest. Mijn vrouw Willy voelt wat medelijden met de spiegel die zoveel heeft meegemaakt en omgeeft de oude spiegel met haar moederlijkheid.

In de Leeuwarder krant verscheen 12 jaar later weer een stuk over de spookspiegel

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu